Colombia

Publicerad 2014-11-12 11:15:00 i Allmänt,

Inledning:
Colombia ligger i norra Sydamerika. Klimatet är regnskog, Berg och lite öken. Columbias grann länder är Ecuador, Brasilien, Peru, Venezuela och Panama.
Sen 1960 har mer än 200 000 människor dött i politisk våld. Det är en av världens största humanitära kriser någonsin. Miljoner av Colombianer har flytt från landet.

Kärnan till konflikten:
Två olika folkgrupper tycker inte om hur partiet styr landet. Därför så bråkar dom om olika männskliga rättigheter och pengar.


Orsak:
De är två olika folkgrupper som som bråkar med partiet som styr landet och dom är beredda att ta till vapen. Det som hela konflikten handlar om är pengar och makt. Eftersom att knark ger väldigt mycket pengar så är det en sak som folket vill tillverka för att käna pengar. Och partiet tycker att det inte är okej så därför är knark en stor del av konflikten. Dom är så rika satt dom kan muta politiker och polisen om att inte säga om dom gör något olagligt som också kan ha och göra med konflikten. Gerillagrupperna har makt över mer än hälften av landet. Vilkét gör att regeringen försöker kämpa imot FARC och ELN.

Konsekvenser:
Folk kommer aldrig känna sig lika säker om vad som kommer hända med dom eller om deras framtid. Folk kommer kanske inte vilja fara dit pga allt som har hänt.

LÖSNINGAR:
Jag tycker att gerillagrupperna tänka efter att det är inte så viktigt att hålla på med knark osv. Regeringen och vänstergerillorna Farc hade ett fredssamtal 2012. Men det är ändå inte slut. Jag har inte riktigt någon lösning för det här men jag tycker att fler borde hjälpa regeringen för det dom gör tycker jag är rätt enligt mig.

/ior

Kommentarer

Postat av: Petrus ponny

Publicerad 2014-11-19 10:22:02

Jätte bra text den är mycket lätt läst.
Jätte bra geografisk fakta.
Jag önskar att du skulle kunna komma med nära egna åsikter.

Postat av: Ior

Publicerad 2014-11-19 10:43:55

bra text

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-15 23:00:57

Bra helhetsbild! Bra också att du utvecklat resonemanget kring orsaker.
Ja knark kan verkligen ställa till det, inte bara på individnivå utanför för hela samhällen...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela