Filipinnerna

Publicerad 2014-11-19 10:24:44 i Allmänt,

Filippinerna

FAKTA

Filippinerna är en stor ögrupp som ligger mitt ute i Atlanten. Det bor cirka 100 miljoner människor på Filippinerna. Filippinerna är ett tättbefolkat land med mycket naturresurser tex guld, silver, koppar och nickel, men ändå så är det väldigt orättvist i Filippinerna, några är rika men väldigt många är fattiga. Fillipinerna har flest arbetsemigranter i hela världen.

BAKGRUND

Filippinernas historia har varit fylld av konflikter ända sedan 1500-talet då de spanska kolonisatörerna först kom till området. Sedan dess har landet även varit under japansk och amerikansk kontroll. Det är spänningar mellan olika grupper i Filippinerna.

Den första västerländska kontakten med Filippinerna kom när upptäcktsresanden Ferdinand Magellan besökte öarna år 1521. Spanien tog över öarna på 1500-talet och styrde sedan Filippinerna i mer än 300 år. Spanjorerna införde katolicismen. Det spanska styret varade fram till år 1898 då amerikanerna tog över efter det spansk amerikanska kriget och ett kort krig med lokalbefolkningen. Usa styrde Fillipinerna fram till andra världskriget då Japan tog över Fillipinerna. Fillipinerna blev självständigt för första gången år 1946. Efter det så var det väldigt mycket politiskt kaos. 1965 kom Ferdinand Marcos till makten och styrde landet med diktatur fram tills 1981.

Filippinerna är också inne i ett inbördeskrig mellan morofolket som kömpar för självständighet från Fillipinerna, medans Filippinerna vill ha kvar morofolket i landet. En väpnad konflikt har pågått sedan 1960 talet och tusentals människor har dött.

Filippinerna är också inne i ett inbördeskrig mellan morofolket som kömpar för självständighet från Fillipinerna medans Fililipinerna

Konsekvenser

Det blir väldigt oroligt i fillipinerna efter att ha blivit styrda av så många olika grupper och många grupper har vänt sig emot styret i fillipinerna och börjat kriga. många människor dör eftersom det blir så mycket krig. Många familjer har splittrats och jag tror att det finns många människor idag som tex inte vet vart sin syster är, om hon lever, är död.

Lösningar

Jag tycker att dom borde komma med ett fredsavtal mellan Filippinerna och alla andra länder så att det inte fortsätter vara krig. Samt så tycker jag att dom borde höja skatten för dom rikare invånarna på fillipinerna så att det blir rättvisare i landet.

 

/stronger than Akinfenwa!

Kommentarer

Postat av: tja

Publicerad 2014-11-19 10:27:13

jättebra!

Postat av: emenike

Publicerad 2014-11-19 11:08:40

bra och utförligt skrivet!

bra att du skriver årtalet när sakerna hänt!

tänk på att få med sammanfattning och skriva mer egna åsikter.

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-03 21:53:16

Bra geografisk beskrivning av landet i inledningen! Intressant historik, som hjälper till att ge en förståelse för de splittringar som finns i det filippinska samhället idag. Men försök gärna att skriva mer självständigt, med egna ord.
Du har nog helt rätt i att landet verkligen måste komma till rätta med de ekonomiska orättvisorna, för att på så sätt skapa en mer fredlig situation inom landet.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela