Konflikt Nigeria!

Publicerad 2014-11-18 10:21:00 i Allmänt,

Var


Konflikten utspelar sig i landet Nigeria. Nigeria ligger i Mellanafrika och gränsar till Tchad,Niger,Benin och Kamerun. Nigeria är ett land med många invånare. Nigeria är ett väldigt varmt land som ligger runt 20-30 grader året om. Nigerias yta består mest av savann men även lite monsun. Medellivslängden i Nigeria är ganska låg. Den ligger på 51-55 år. Naturresurser i landet är till mesta del oljan men man odlar också ganska mycket i landet.


Orsaker
I Nigeria är det två stycken konflikter. Den ena är om hur landet ska styras och den andra är att invånarna tycker att en större del av oljvinsten borde gå till dem. Man har kidnappat en del oljearbetare och Man har haft det svårt att bestämma vad man ska ha för ledare och det har också varit en del valfusk.

 

Konsekvenser
Det kan leda till att det blir väldigt oroligt i landet. Eftersom att det är beväpnade konsekvenser så är det några som flyr landet. Om dem bråkar mer om oljan så kanske det går sämre för dem i förhandlingar med andra länder. Folket liter inte lika mycket på valmyndigheterna. Det kan också börja gå sämre ekonomiskt för landet.

 

Lösningar
Man kan byta ut det som sitter i valmyndigheterna till några som är opartiska och inte fuskar. Så att man kan vara säker på att det inte fuskas i valen. Om dem röstar om hur oljan ska fördelas blir det rättvist. Och landet kommer inte bli i någon ekonomisk kris. Jag tycker att dem ska sluta ha beväpnade konflikter utan att dem ska försöka prata med varandra för att försöka på något avtal så att dem flesta blir nöjda i alla fall.

 


SAMMANFATTNING
Konflikten handlar om att det är osäkert hur landet ska styras och hur vinsten från oljan ska fördelas. Jag tycker att dem borde jämna ut hur pengarna ska fördelas. Så det inte blir allt för orättvist. Konflikten om hur landet ska styras kan jag förstå. Eftersom det har blivit valfusk så kan dem inte riktigt lita på valmyndigheterna. Och landets ledare styr inte landet så bra.

 /Pelle Svanslös 

Kommentarer

Postat av: 👅

Publicerad 2014-11-19 10:24:30

Du skrev många bra utvecklade ord och du beskrev väldigt väl vad som hänt i landet.
Jag skulle vilja veta mer om hur landet såg ut även fast du beskrev bra så skulle jag vilja veta mer!

Postat av: Mäki

Publicerad 2014-11-19 10:34:41

Bra jobbat!!!

Du har skrivit en väldigt bra sammanfattning. Man förstår direkt vad texten handlar om och den sammanfattar hela texten bra.
Du har också lyckats särskilt bra med lösningarna. De är rimliga och skulle kunna hjälpa.
Men en önskan skulle vara att du kanske kollar lite stavfel. Det är lite stora bokstäver som har råkat komma in i texten.

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-04 00:30:55

Bre geografisk beskrivning av Nigeria. Mycket bra att du visar på sambanden mellan problemen i landet, konsekvenserna och lösningarna! Konkretisera/förklara gärna ännu mer utförligt hur du tänker kring alla exempel som du lyfter fram!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela