Konflikten i Kongo

Publicerad 2014-11-18 10:32:00 i Allmänt,

Konflikten i Kongo


Kongo ligger i centrala Afrika och gränsar till Atlanten, Angola, Zambia, Uganda, Tanzania, Gabon, Sudan, Centralafrika, Kamerun och Rwanda. De flesta av de här länderna är inblandade i konflikten vi ska prata om.


Den största orsaken till att det är ett krig i detta land är att Kongo har många dyra naturtillgångar som tex Diamant.


Kongo geografisk

 

Kongo ligger i den centrala delen av afrika men konstigt nog gränsar landet till Atlanten. Kongo är uppdelat i två olika delar, DR Kongo (Den demokratiska republiken Kongo) och Kongo R (Republikanen kongo). Kongo gränsar till väldigt många land eftersom att det ligger så centralt. Dem landen är Angola, Zambia, Uganda, Tanzania, Gabon, Sudan, Centralafrika, Kamerun och Rwanda. Landet gränsar även till havet Atlanten. De flesta av dem här landen är med i den här konflikten.

En stor anledning till att det är en konflikt i landet är för att Kongo har många dyra naturresurser. Den popoläraste är Diamant, dem har även koppar, zink och guld.

Kongo är i en stor regnskog det gör så att neder börden ligger på minst 200mm och det finns ingen gräns i landet på hur mycket det kan regna. Eftersom att landet ligger väldigt centralt i våran värld så tempraturen ligger på minst 20 grader och når upp till 30 grader.

Det lever mer än 30 miljoner människor i detta land och är närmare 40 miljoner än 30 miljoner.


Orsakerna till konflikten


En orsak är att år 1908 så tog den belgiska staten över landet och sedan år 1960 så blev Kongo ett självständigt land igen. Men belgerna hade lämnat efter sig ett dåligt land med dålig infrastraktur och stora interna konflikter.

Den absolut största orsakern är att Kongo har väldigt dyra naturtillgångar. Andra land har brutit sig in i Kongo olagligt och tagit Kongos dyraste naturresurser. Detta har gjort att Konga har slagit tillbaka och det har ledat till att det bara gått fram och tillbaka och ingen har slutat ge tillbaka.

År 1997 bröt även Afrikanska världskriget ut och många civila dog och det har gjort att tex Familje medlemar till de civila som dog ville slå tillbaka och det ledde bara till mer krig och mer civila döda.

Det flesta krigen har varit mellan Hutsi och Tutsi befolkningen som befinner sig i olika land runt om Kongo och även i Kongo.



Följder


Detta har lett till att många civila, oskyldiga människor har dött i krigen och det har inte lett till något bra.

Det har varit oro i landet i ca 100 år och dem har inte lyckats lösa det. Många personer har också tappat förtroendet för olika ledare i landet så att det har blivit mycket besvikelser i folket när ledarna tex skrivit fredavtal men sedan bara mer krig.

Det här kriget har också lett till att många kvinnor har blivit utnytjade av männen. Dem har blivit våldtagna och verkligen inte behandlats bra, sedan föder dem någons annans barn och måste ta hand om dem och det tär på plånboken. Det att landet blir överbefolkat och fattigt.

Och om det landet blir över befolkat så kommer dem fly från landet och då blir det överbefolkat och det kan tillslut om 100 år kan leda till jordensundergång.

År 1994 intrfäffades världshistoriensstörrsta snabbaste krig då Hutsi och tutsi befolkningen krigade mot varandra och det ledde till att 800 000 människor dog.

Allt det här har lätt till att landet har blivit osäkert och det har blivit mycket inbördeskrig.



Lösningar


Om bara männen skärper till sig så kan iallafall befolkningen och det är en lösninga att landet inte blir överbefolkat och fattigt. Och eftersom att landet blir rikare då så kan man genom ekonomi stoppa kriget.

Men funkar inte det att stoppa kriget genom att få bättre ekonomi så måste större makter gå in och sätta stopp för kriget. MEN!! Det kan leda till ännu mer krig. Så i det värsta cenarium så måste man stänga in alla land så ingen kommer ut och in i landet. Men det kan leda till inbördeskrig. Så det är en väldigt svår situation och den är väldigt svår att lösa.


Egna tankar


Jag tycker att landen runtom Kongo bara ska sluta attackera Kongo för då kan Kongo sluta köpa vapen och satsa pengarna på att bygga upp landets sjukvård och göra ett bättre och säkrare land. Jag tycker också att egentligen borde det inte vara något problem eftersom att det är så simpelt. Kongo har rätt till sina egna naturtillgångar som är den största anledningen till konflikten. Men det är inte så lätt att stoppa en konflikt... Jag tycker ändå att den bästa lösningen är att gå in och lugna ner landen och ge dom det dom vill ha så att alla blir nöjda. Alltså ge ett bud åt landen om landen slutar kriga och om dem fortsätter dras tex varorna tillbaka.

Och efter att ha läst så förstår jag allvaret i det här. Jag trodde att konflikten inte var så stor men detta var en väldigt allvarlig situation.

//Anonym snubbe

Kommentarer

Postat av: Eken123

Publicerad 2014-11-19 10:24:06

Bra skrivet och bra förklaring!

Jag har inga önskemål

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-15 22:38:28

Mycket bra geografisk beskrivning av landet!
Väldigt bra analys, där du ger flera exempel på orsaker, konsekvenser och lösningar!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela