Konflikten mellan Etiopen och Eritrea

Publicerad 2014-11-19 10:25:47 i Allmänt,

                       Etiopien

Var

 

Etiopen är ett stort land i Afrika. Etiopen ligger i östra mellan Afrika. Huvudstaden heter Addis Adeba Väst om Diredawa. I Etiopen är det mest savann klimat. Etiopen ligger Norr om Kenya och väst om Somalia. Etiopen ligger nästan vid röda havet tillsammans med Djibouti. Etiopen har mycket nötkreatur och nästan hela Etiopen är täckt av berg och den högsta berget är 4307 över havet. Etiopen har mycket invånare 1 127 127 invånare! Oj vad mycket. Det är väldigt varmt där på sommaren 20+ med varma havsströmmar och Etiopen ligger mitt i ekvatorn och det är därför det är varmt i Etiopen.

 

Orsaker:

Etiopen konflikter mellan Eritrea

Etiopen och Eritrea har länge bråkat om sina landsgränser det är den längsta Och långvariga konflikten som har pågått mellan dessa två länder. Badme är ett gränsområde som har varit central under hela konflikten. Badme är en omstridd ort på gränsen mellan Etiopien och Eritrea. Disputen ledde fram till att Eritrea och Etiopen krigar, kriget startade 1998.

 

Varför?

EPLF har i nästan 30 år kämpat för att Eritrea ska bli ett självständigt land från. Rörelsen växte sig stark och drev in militärerna motståndskamp mot dem hårda Etioperna mengistu. Samarbetet vart trots värre och sämre under åren som gick.

 

Konsekvenser:

Om många militärer deltar i konflikten så kan det drabba att många militärer dör. Skolor stänger så barn inte få gå i sina skolar. Människorna blir tvungna att fly och De oskyldiga människorna skadas och till och med dödas för att dem bråkar över sina gränsområden.

 

Följder:

~Många människor som är oskyldiga dör

~Soldater som ställer upp i kriget dör

~Det kan drabbas att det blir mindre folk i länderna

~Fler länder kan drabbas in i konflikten

 

Återgärder:

Etiopen är fattigt land, det är därför att dem krigar och allt dem krigar med är ju vapen och vapen behöver ammunition som dom måste betala pengar för. Det gör att Etiopen får mindre pengar, ekonomis kris och att det inte längre har pengar för att bygga upp sitt land.

Krig är väldigt dyrt och det gör så barn inte kan gå i skolan och få rätt sjukvård. Etiopen måste bygga upp sitt land bättre, det måste göra så barnen får gå i skolan och att barnen får rätt sjukvård.

 

Lösningar:

Etiopen måste sluta köpa ammunition och vapen det leder till att dem får pengar till att bygga upp skolor, bygga upp sjukhus och få bättre ekonomi i landet.

 

Sammanfattning:

Min Konflikt mellan Etiopen och Eritrea handlar om att dem bråkar över sina landsgränser och dem kan inte komma överens.

 

Mina åsikter:

Jag tycker det är dumt att dem bråkar över sina landsgränser för det drabbas alla i närheten och det kan skilja familjer osv. Jag tror att konflikten kommer fortsätta för dem kommer inte överens med varandra så det hära kommer bli ett långvarigt krig.

 

/Linky 

 

Kommentarer

Postat av: Bulten

Publicerad 2014-11-19 10:42:23

Jättebra skrivet! Det hade varit intressant att läsa flera förslag på lösningar.

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-11-25 10:21:37

Jätte bra skrivet!

Postat av: Lime

Publicerad 2014-11-25 10:24:41

bra skrivet linky!!!!!

Postat av: Norris01

Publicerad 2014-11-25 10:27:30

Du kan då skriva se man ju:P
He va en bra text, förstår mycket.

Postat av: Norrland🌲

Publicerad 2014-11-25 10:28:54

Lärde mej jätte mycket

Postat av: Norrland🌲

Publicerad 2014-11-25 10:30:06

Lärde mej jätte mycket

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-03 19:16:19

Mycket bra geografisk beskrivning av området i inledningen!
Långa och intressanta tankekedjor!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela