Cypern

Publicerad 2014-11-12 11:15:00 i Allmänt,

Cypern

Man har varit oense om gränsen i Cypern sedan 1974.

Cypern är ett land och en ö i Europa. Cypern ligger i Medelhavet och huvudstad i Cypern är Nicosia. Runt Cypern ligger Grekland, Turkiet, Syrien och Egyptien. Cypern har medelhavsklimat och torra somrar och regniga vintrar.

En orsak är att turkarna bosatte sig i halva Cypern när grekcyprioterna redan levde där. De invandrade också strax efter de hade blivit en del av det Osmanska riket.

En följd av konflikten är att grekcypriotiska i söder och turkcyprioterna i norr lever åtskilda och lär säkert göra i framtiden. En till följd eller konsekvens av konflikten är att folket i Cypern blir och kan bli mer kränkta av det som händer. De får ju inte svika sitt folk och korsa den gröna linjen. De måste följa sitt folk och sin president. Men om en folkmassa bestämmer sig för att strunta i hela konflikten och bara röra sig helt fritt så kan de andra människorna bli mycket upprörda. Alltså det folk som de andra kommer till. Det kan leda till allvarliga bråk och konflikten kan bli mycket större.

FN vakar redan över gränsen mellan grekcyprioterna och turkcyprioterna, det är en viss lösning. Men de skulle också kunna ta bort gränsen. Men orsakerna av det kan ju bli en större konflikt eller till och med krig.
Just nu har de ju olika presidenter men de skulle ju kunna rösta fram en gemensam president som skulle vara rättvis och bestämma över båda två landställena. Under tiden skulle de nog kunna ta bort gränsen eller den så kallade gröna linjen.

Den här konflikten handlar om att grekcyprioter som från början var de enda som bode på Cypern. Men sedan så började turkcyprioter att bosätta sig på halva Cypern och båda folken vill inte ha den andre där. Så FN vakar över gränsen mellan grekcyprioterna och turkcyprioterna. Gränsen mellan de kallas även den gröna linjen.

Nu när jag har jobbat med den här texten så tycker jag att turkcyprioterna från början inte skulle ha bosatt sig på Cypern. De skulle ju ha kunnat bosätta sig och bo med grekcyprioterna från början. Alltså att de inte skulle bosätta sig på halva Cypern utan bo tillsammans med grekcypriterna. Men gjort är gjort så nu tycker jag att de helt enkelt borde bli sams. Men den här konflikten har pågått i så många år och de flesta lösningar är redan gjorda. Så det finns inte så mycket som man skulle kunna göra. När en konflikt har pågått så länge så är det svårt att hitta en lösning. Men det bästa skulle ju vara att de helt enkelt blev sams. Det är ju också svårt att lösa konflikten om de inblandade inte vill lösa den eller tar tag i det.         /Mäki

Kommentarer

Postat av: Pelle Svanslös

Publicerad 2014-11-19 10:27:07

Bra fö

Postat av: Pelle Svanslös

Publicerad 2014-11-19 10:38:03

Men det var en mycket bra skriven text👍👍

Postat av: Pelle Svanslös

Publicerad 2014-11-19 10:41:31

Härligt skrivet!!

Du hade en bra geografisk förklaring och texten var även lätt att förstå. Ett tips är att kanske om det finns några fler följder,orsaker eller lösningar👍

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-15 23:12:50

Bra analys, som avslutas med ett utvecklat resonemang kring egna tankar!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela