Konflikten i Afghanistan

Publicerad 2014-11-12 11:11:46 i Allmänt,

Konflikten i Afghanistan håller till i Afghanistan. Afghanistan ligger i sydvästra Asien och har grannländer som Pakistan, Iran och Tadzjikistan. Huvudstaden heter Kabul och konflikten är mycket där också. Det är ett ganska varmt land och det finns mycket sand och sånt det är typ en halvöken. Det finns också ganska många berg i Afghanistan och det går en bergskedja genom nästan hela landet och som heter Hindukush.


Konflikten i Afghanistan har pågått sen 1970- talet och pågår fortfarande. Konflikten har pågått mellan många olika grupper och på olika sätt. Men en grupp som har varit med nästan från början är talibanerna. Större delar av konflikten har bestått mellan talibanerna och en politisk elit i Kabul. Konflikten handlar om vem som ska ha makten i landet och lyckas ha kontroll över alla klanledare ute på landet.


Orsaken från början var ju för att Daoud Khan störtade kungen och tillsatte sig själv som president. Han ville på skynda modernisering av landet men landsbygden gillade inte det. Men redan innan det så var det oroligt i landet för att den politiska eliten ville modernisera.


En konsekvens av konflikten är ju att när talibanerna styrde så försvarade dom ju al-Qaida och bin Ladin så att al-Qaida kunde ha träningsläger där. Så pga att talibanerna skyddade al-Qaida så tillgjorde dom attacken mot USA 2001. Om inte dom hade skyddat dom så kanske det aldrig ha hänt och många andra terroristattacker kunde ha hindras. En annan konsekvens är ju självklart att pga kriget och har Afghanistan blivit en av värdens fattigaste land eftersom vapen och sånt kostar pengar. Andra konsekvenser är ju att många soldater,barn,vuxna och människor har dött liksom att många familjer har splittras och att många människor har flytt till grannländer.

Andra länder har ju gått in i Afghanistan och försökt lösa det som USA. USA gick in 2001 efter terror attacken mot Word trade center för att dom tappade tålamodet med talibanerna för dom hade länge innan dess försökt få bin Ladin utlämnad till dom. Först var det ju Sovjetunionen som kom in och ville styra landet men dom tog sig sen ut och efter det så har det varit många länder som har varit med och gjort olika saker och hjälpt olika sidor som Pakistan som försedda talibanerna och den politiska eliten med vapen. Men sen kom ju USA och hjälpte den politiska eliten i Kabul och försökte vinna tillbaka landet till dom. Jag tycker att det skulle kanske av bättre ifall andra länder inte försöker lägga sig i i konflikten för under tiden har det inte alltid blivit bättre. Det håller ju på att lösa sig lite där medans USA håller på att ta ut sinna styrker i Afghanistan. Det jag tycker dom ska göra nu för att det ska bli bättre är at NATO fredsbevarande styrkor stannar kvar och hjälper till att hålla fred medans orginastioner hjälps pt att försöka bygga upp hem och sånt. För att det skulle lösa sig ännu bättre är ju ifall det kunde bli en demokrati. Att folket har ett riktigt val utan fusk och att det är vettiga människor som är med och kandidera i valet och att dom mänskligarättigheterna börjar att respekteras där.


Nu har jag läst om konflikten i Afghanistan. Min sammanfattning av konflikten är att det har nog varit en ganska blodig konflikt vid några tidpunkter och att det handlar om vem som ska styra landet och hur människorna i landet vill ha det. Jag tycker att det nog är en ganska klumpig konflikt och att det kunde ha löst bättre och tidigare genom att t.ex. Pakistan inte skulle ha först försörjt talibanerna med vapen och pengar och sen försörjt dom i Kabul med vapen. Det gjorde ju bara att konflikten blev mer blodig. Sen tycker jag att det var fel att Sovjetunionen invaderade landet 1979 med över 100 000 soldater och sen efter nåt 10 år dra sig tillbaka. Sen skulle den nog också ha blivit bättre om talibanerna inte skulle ha skyddat al-Qaida och bin Ladin utan antingen lämnat ut bin Ladin eller sagt att dom inte ska va där för då skulle inte USA bli förbannade på talibanerna.

 

//Ramme

Kommentarer

Postat av: Nasse

Publicerad 2014-11-19 10:24:59

Jättebra text! Den geografiska beskrivningen var bra och dina personliga åsikter var intressanta att läsa. Hade gärna velat läsa mer om orsakerna.

Postat av: Cowboy

Publicerad 2014-11-19 21:22:30

Du har skrivit en bra sammanfattning om konflikten i Afghanistan.

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-15 23:51:41

Väldigt bra analys, som tyder på en god helhetsbild av konflikten! Många intressanta egna tankar!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela