Konflikten i Liberia

Publicerad 2014-11-12 11:15:30 i Allmänt,

 

INLEDNING
I Västafrika mellan länderna Guinea, sierra Leone och Elfenbenskusten ligger landet Liberia. Naturen är mest tropisk regnskog, men det finns även savann. Det finns väldigt lite vatten i landet, bara floden Nimba som går rakt igenom landet på västra sidan. Dock gränsar landet till Atlanten. Diamanter och järn är det som produceras i landet och medeltemperaturen i landet är 20c året runt.

KÄRNAN TILL KONFLIKTEN
Konfliktens kärna är att man inte var överens om hur landet skulle utvecklas. Olika grupper tyckte olika saker och det ledde till hårda konflikter som utvecklades mer och mer.


ORSAKER
Man är inte överens om vilken kultur och samhällsstruktur man ska ha. Det handlar då om den ursprungliga befolkningen och de frigivna slavarna. Liberia hade en bestämd kultur men de frigivna slavarna skapade en elit, styrde landet och förklarade det sedan som republik år 1847. Det var starten på konflikten. En orsak till att konflikten utvecklas kan även vara opålitligheten till andra människor i landet. Ett exempel på det var år 2011 då president sirleaf vann valet och tog över efter Ellen Johnson. Då anklagade ett oppositionsparti för valfusk, men ingenting stärkte angklagelserna. Det försämrade dock oroligheterna i landet. En annan orsak till konflikten är att det var en liten elit som styrde majoriteten av resurserna i landet, vilket de övriga folkgrupperna såg som väldigt orättvist och det blev maktkamp och konflikt. Man har också behövt ta itu med det stora ebolaproblemet som har slitit hårt på landet och kostat massor av pengar, av det redan fattiga landet.

KONSEKVENSER
konsekvenserna av konflikten är att människorna i landet blir oroliga och rädda, vilket därpå leder till att människor flyr från landet. Man kanske inte har råd att skicka iväg hela familjen och det är också en konsekvens, familjer skiljs åt. Man har svårt att bygga upp en politisk stabilitet. Människorna i landet känner sig inte trygga med politiken tex som i Sverige där vi har haft val i många,många år och människorna känner sig säkra med det eftersom vi har satsat på det och det blir en rutin. Konsekvenserna av ebolaproblemet är att man har behövt ställa in val för att få bort sjukdomen ur landet. Man förlorar då pengar som politiken hade behövt.

LÖSNINGAR,
En lösning är att ha mer bestämda regler i landet. Tex att det måste vara en majoritet av folket som styr landet. En bra lösning som redan är införd i landet var att de började ha val och demokrati. Det utvecklade landet till det bättre, även om det inte löste det helt. Människorna fick chansen att påverka på ett sätt de inte fått göra innan. Att börja exportera mer varor till andra länder och bygga upp en bättre ekonomi är en bra början. Då kan man lättare bygga upp sin politik och utveckla landet framåt. Då kan fler människor få jobb och så kanske man så småningom kan man börja med utbildningsprogram. Då kan ungdomarna bli bra utbildade och framtida Liberia kan bli rikare och ett friskare land.

MIN SAMMANFATTNING
Nu har jag skrivit om konflikten i Liberia som handlar om att man inte vet hur landet ska utvecklas. Politiken är ostabil och fattigdomen är stor.
Jag tycker att Liberia gör rätt i att satsa på att få bort ebolaproblemet först och sedan ta itu med politiken, även om det är ett stort problem.
Om jag skulle bo i Liberia skulle jag vilja att landet satsade mer på ekonomin för att sedan bygga upp politiken och skapa ett bättre land i framtiden. Jag tror att det skulle göra stor skillnad att börja med utbildningar i landet och det borde pengar också gå till. Det är svårt att bygga upp ekonomi från där Liberia är idag men det får ta tid. Jag tycker att landet borde börja med att sammarbeta mer med grannländerna.

/kottepinne

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Chickennuggets

Publicerad 2014-11-19 10:31:22

Jätte bra skrivet mycket fakta och jag kände att jag förstod läget. Jag gillar också att du lägger mycke in vad du själv tycker samtidigt som faktan blir bra. Jag skulle gärna önska att få höra mer även om det redan är riktigt bra.🐼

Postat av: Ramme

Publicerad 2014-11-19 10:37:13

Du hade en väldigt bra geografisk förklaring. Dina lösningar var väldigt bra och det var lösningar som man faktiskt ska kunna genom föra.
Du skriver att det är mellan olika folk konflikten är mellan. Jag skulle då önska att du kanske skulle kunna skriva vad det finns för olika grupper/politiker/folk som konflikten är imellan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela