Kosovo

Publicerad 2014-11-12 11:15:46 i Allmänt,


Kosovo

Inledning
Kriget i Kosovo handlar i grund och botten om att Kosovo ville bli självständigt istället för att vara en del av Serbien. Serbien misstyckte och det ledde till ett stort krig och en serie stora folkmord.

Kosovo ligger i Europa. Det är omringat av Makedonien, Albanien, Montenegro, Serbien och lite av Bulgarien. Det är en litet land, huvudstaden heter Priština. Kosovo är omringat av berg. Det är varma torra somrar och relativt kalla vintrar med snö.

Orsaker:
Oroligheterna mellan Kosovo och Serbien började med att Jugoslavien splittrades och det blev krig i Bosnien-Hercegovina. Då blev invånarna i Kosovo och Serbien oense och relationerna mellan länderna blev allt sämre.
Kosovo startade en väpnad kamp för frihet och självständighet. Båda parterna i kriget gjordes skyldiga för mord på civila och det var bara början på de hemska folkmorden som skulle komma.
Men konflikten går ännu längre bak i tiden. När invånarna i Kosovo först kom till Kosovo så sa dom att det var obefolkat där medan Serberna hävdar att deras förfäder var bosatta där.

Konsekvenser och lösningar:

När NATO och OSSE kom för att hjälpa så gick Serbien ännu hårdare emot Kosovo. Mänskliga rättigheter har kränkts och oskyldiga människor har dödats.

Lösningar på problemen är att få bort Serbiens trupper från Kosovo och sätta in militärer från andra länder för att bevara freden.

Att få båda parterna att skriva under ett fredsavtal skulle självklart vara det lättaste, men lär ta ett tag.


Sammanfattning:

Kosovo vill bli självständigt istället för att tillhöra Serbien. Serbien misstyckte och tog till våld mot kosovoborna. Oskyldiga människor dödades. Andra länder har försökt att få parterna att inte kriga men det har inte funkat.

Jag tycker att dom borde ha försökt lösa detta genom att prata om det istället för att ta till våld

/ nasse

Kommentarer

Postat av: Ramme

Publicerad 2014-11-19 10:23:46

Du har en väldigt bra sammanfattning. Den är tydligt och kort och där har du beskrivet bra. Du hade också en väldigt tydligt svar på vad orsaken var och varför det började.
Jag skulle önska att du kunde kanske utveckla/skriva fler konsekvenser för det var som ganska lite där.

Postat av: Arwen

Publicerad 2014-12-04 00:50:57

Tydligt och bra språk, som gör din text lätt att förstå! Mycket bra inledning och resonemang kring bakgrunden till konflikten. Det hade varit intressant att få läsa mer utvecklade tankegångar kring hur de mänskliga rättigheterna kränkts i området och vad omvärlden gjort/kunnat göra mer kring detta...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela